Straff för försäkringsbedrägeri

Försäkringsbedrägeri är ett brott. Det kan leda till böter och fängelse. Inte så kul att hamna i belastningsregistret som gör att det kan bli svårare att få jobb eller ny lägenhet.

Man med ryggen mot kameran i stadsmiljö.

Försäkringsbedrägerier som lett till domar

Det räcker inte att misstänkta försäkringsbedrägerier blir utredda och nekade utbetalning av skadeersättning. Det krävs också att rättsväsendet ingriper mot dessa brott. Du och alla andra försäkringstagare tjänar på att vi tillsammans arbetar för att motverka bedrägerier och organiserad brottslighet. Det ger ett tryggare samhälle för alla.

Här är några exempel på bedrägerier från verkliga livet

Västmanlands tingsrätt 2025

I januari 2025 dömde Västmanlands tingsrätt en försäkringstagare för försök till bedrägeri. Personen hade anmält en skadad soffa till sitt försäkringsbolag och begärt 16 000 kronor i ersättning. Anmälan avslogs dock eftersom försäkringstagaren saknade allriskförsäkring. Kort därefter tecknade personen en ny försäkring med allriskskydd hos ett annat bolag och anmälde samma skada till det nya försäkringsbolaget. Vid utredning framkom att skadan inträffat innan den nya försäkringen tecknades. Samma bilder hade även använts till båda bolagen.

Försäkringstagaren dömdes till villkorlig dom och dagsböter för försök till bedrägeri.

Falu tingsrätt 2025

I januari 2025 dömde Falu tingsrätt en försäkringstagare för bedrägeri. Personen hade påstått att han förlorat sin datorväska med en dator och tillbehör under en båtfärd och begärde cirka 33 000 kronor i ersättning genom sin skadeanmälan. Vid utredningen framkom dock att datorn som han uppgett som förlorad tidigare hade köpts men sedan returnerats.

Försäkringstagaren dömdes till villkorlig dom och dagsböter för bedrägeri.

Solna tingsrätt 2025

En försäkringstagare anmälde vid flera tillfällen olika skador till två olika försäkringsbolag. Hon begärde bland annat ersättning för en trasig mobiltelefon (ca 12 700 kr), en förlorad väska innehållande bland annat en dator (ca 41 800 kr), en stulen elcykel (ca 16 000 kr) samt en annan väska med bland annat en mobiltelefon (ca 28 000 kr). Vid utredning framkom att försäkringstagaren använt sig av falska kvitton.

Försäkringstagaren dömdes till villkorlig dom och dagsböter för två fall av bedrägeri, ett försök till bedrägeri samt ett grovt bedrägeri.

Malmö tingsrätt 2025

En försäkringstagare anmälde att hennes tv hade skadats och begärde ersättning om 13193 kronor från sitt försäkringsbolag. Vid utredning visade det sig att kvittot var förfalskat och att både namn och belopp hade justerats.

Försäkringstagaren dömdes till villkorlig dom och dagsböter för bedrägeri.

Svea hovrätt 2025

En försäkringstagare anmälde till sitt försäkringsbolag att en Porsche Cayenne, som ägdes av hans byggfirma, hade blivit stulen och begärde 400 000 kr i ersättning. Vid utredning framkom däremot uppgifter om att bilen inte blivit stulen utan förts utomlands några veckor innan den påstådda stölden. Bilen hittades senare i Moskva. 

Försäkringstagaren dömdes till villkorlig dom och dagsböter för försök till grovt bedrägeri.

Sundsvalls tingsrätt 2024

En försäkringstagare anmälde sin snöskoter stulen och fick ersättning av försäkringsbolaget. Snöskotern blev dock aldrig stulen utan försäkringstagaren hade den kvar i sin ägo och försökte sälja den till ett företag fast med falska identitetsuppgifter. Vid undersökning av skotern framkom det dock att uppgifterna ej stämde och händelsen polisanmäldes.

Sundsvalls tingsrätt dömde försäkringstagaren till villkorlig dom och dagsböter för bedrägeri och försök till bedrägeri.

Malmö tingsrätt 2024

En försäkringstagare uppgav till sitt försäkringsbolag att hon haft inbrott i sitt källarförråd och blivit av med saker för ca 340 000 kronor. Försäkringstagaren ville ha skadeersättning men vid utredning av försäkringsbolaget visade det sig att de foton som försäkringstagaren skickat in till försäkringsbolaget för att styrka innehav var tagna efter stöldtillfället.

Försäkringstagaren dömdes av Malmö tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för försök till bedrägeri.

Skaraborgs tingsrätt 2024

En försäkringstagare dömdes av Skaraborgs tingsrätt för flera fall av bedrägeri samt för försök till bedrägeri. Försäkringstagaren har försökt vilseleda två olika försäkringsbolag. Försäkringstagaren hade bla begärt skadeersättning för en dator och kläder som skulle ha tagits vid ett rån. Vid utredning visade det sig att försäkringstagaren använt sig av förfalskade kvitton. Försäkringstagaren hade även anmält att han tappat bort ett Playstation samt anmält reparationer för en TV och inkommit med oriktiga uppgifter och förfalskat underlag. Personer har tidigare dömts för likartad brottslighet.

Försäkringstagaren dömdes till skyddstillsyn och samhällstjänst för bedrägeri och försök till bedrägeri.

Göta hovrätt Jönköping 2024

En försäkringstagare anmälde till sitt försäkringsbolag att hen varit med om en trafikolycka och begärde skadeersättning på 70 000 kr. Enligt försäkringstagaren hade hen väjt för en älg och kört in i bilen framför. Vid försäkringsbolagets utredning framkom det dock att skadorna på bilen inte kunde ha uppstått på det sätt som försäkringstagaren uppgett. Skadorna på försäkringstagarens bil och den påkörda bilen måste istället ha inträffat vid minst fyra separata tillfällen. Det fanns även skador som tydde på att någon hade slagit med ett rostigt metallföremål från sidan och uppifrån ner mot plåten.

Försäkringstagaren dömdes till villkorlig dom och dagsböter för försök till bedrägeri.

Norrköpings tingsrätt 2024

En försäkringstagare anmälde tre skadeärenden gällande tre olika bilar till sitt försäkringsbolag. Vid skadetillfällena hade bilarna gått sönder när försäkringstagaren var utomlands. Försäkringstagaren anmälde kostnader för bärgning, reparation samt hyrbil. Vid försäkringsbolagets utredning visade det sig att ingen hyrbil hade hämtats ut och att de redovisade kvittona saknade kontaktuppgifter. I många fall saknades även kvitton helt.

Försäkringstagaren dömdes till villkorlig dom och dagsböter för försök till bedrägeri och bedrägeri.

Hovrätten Skåne och Bleking 2024

En försäkringstagare anmälde till sitt försäkringsbolag att hen blivit besulen på en diamantring som hon fått av sin fästman. Vid utredning visade sig uppgifterna som kommit in vara falska och försäkringstagaren var inte ens ägare av ringen. Detta framkom vid granskning av kvittot där ett annat namn stod angivet vid inköpet.

Försäkringstagaren dömdes till en månads fängelse för försök till bedrägeri.

Alingsås tingsrätt 2024

En försäkringstagare ansökte om skadeersättning på 28 000 kr i samband med en hunds dödsfall. Dock visade det sig vid kontroll att veterinärintyget i själva verket tillhörde en annan hund.

Försäkringstagaren dömdes till villkorlig dom och dagsböter för försök till bedrägeri medelst brukande av falsk urkund.

Vill du läsa mer? Du hittar fler exempel på domar på Larmtjänsts hemsida

Tipsa om försäkringsbedrägeri

Om du har information om ett bedrägeri, kan du tipsa anonymt genom att ringa 020-325 325

Vad är ett försäkringsbedrägeri?

Kort och gott – det är stöld. Vi accepterar inte stöld i butiker eller på arbetsplatser,
det är inte heller okej att stjäla via sin försäkring genom att uppge felaktig information.

Läs mer om försäkringsbedrägeri
En man i solglasögon funderar.